Dobrodošli na naš sajt

Intervju sa dr Majom Popović

Doktorica Maja Popović danas je novinarki RTHN Slavici Miletić, dala odgovore na neka pitanja koja najviše zanimaju naše građane.

Roditelji su često u panici kada primijete da je dijete „vruće” ,i pribjegavaju da zovu Dom zdravlja da zakažu pregled kod izabranog pedijatra iz straha da bi se mogla pogoršati situacija, posebno ako ide noć ili dolazi vikend. Treba uzeti u obzir da je u različitim situacijama moguće povećati tjelesnu temperaturu kod djece iz najbolje namjere roditelja. Pošto smo zvanično još u zimskom periodu, temperatura vani oscilira, pa u jednom danu se smijene i po tri godišnja doba, roditelj nesvjesno pretopli dijete. Recimo, nakon spavanja, ako zagrlimo dijete ono je toplo, ako bi izmjerili temperaturu ona bi bila povišena. Pa,čak iako primijetimo kod djeteta da je vruće, ali se tek probudilo, pustite ga pola sata ,sat da se stabilizuje i onda izmjerite temperaturu. Često se u tom rasponu tjelena temperatura stabilizuje.

Ne treba pribjegavati mjerenju temperature na svaku promjenu kod djeteta. Čak i izmjerena temperatura od 37.8 nije temperatura koja treba da se obara. Prirodno je da se u slučaju povišene temperature organizam bori sa nekim virusom ,i tako jača, a ako mi djetetu dajemo lijek odnosno sirup,mi slabimo njegovu prirodnu otpornost i stvaranje antitijela protiv virusnih i bakterijskih infekcija sa kojima je organizam došao u kontakt. Temperatura na koju trebamo reagovati davanjem nekog antipiretika je 38.5. Tada možemo uključiti paracetamol u sirupu ili tabletama zavisno od uzrasta djeteta ili brufen. Svakako, dijete treba raskomotiti, ne pretopljavati (što se nekad radilo da se preznoji) istuširati ga u zagrijanom kupatilu malo toplijom vodom jedno pet, deset minuta.

Ono što zahtjeva posebnu pažnju jesu djeca koja su ranije sa pojavom temperature imali febrilne konvulzije ili ono što se kod nas u narodu naziva Fras. Iako je sam proces nastanka frasa još uvijek nedovoljno poznat, primjećeno je da se češće javlja kod djece koja su u porodici već imala nekog sa sličnom anamnezom u ranom djetinjstvu. Dešavaju se kod djece starosti od 6 mjeseci do 5 godina. Što je dijete starije u vrijeme pojave prve epizode febrilnih konvulzija , manja je vjerovatnoća da će se one ponoviti. Djeci sa takvom anamnezom po novim preporukama lijek se daje kad je temperatura 37 .

Osnovni uzročnik visoke temperature koja dovodi do ovog poremećaja su virusne respiratorne infekcije, bakterijske infekcije organa za varenje ,urinarne infekcije i akutna upala srednjeg uva.

Imamo slučajeve da se dijete nakon tri do pet dana temperature dva dana osjeća dobro, i roditelj ga vrati u školu sa ciljem da se ne nagomilava i ovako obimno gradivo, i da se dijete sledeći dan vrati sa temperaturom. Bitno je naglasiti da mi rijetko imamo virus na virus. Obično dijete koje je imalo temperaturu tri do pet dana, pregledamo, odradimo nalaze i dobijemo jasnu potvrdu da dijete ima virusnu infekciju. Ako se posle dva, tri dana vrati temperatura, tada u labaratorijskim nalazima nemamo znake virusne infekcije, nego bakterijske infekcije koja zahtjeva adekvatno liječenje. Zašto se to dešava? Dešava se zato što je organizam prethodnom infekcijom već oslabljen ,i nema dovoljnu jačinu, niti odbrambenu moć organizma da se odupre novoj infekciji sa kojom je u kontaktu. Potpuno normalna stanja za ovaj period. Ono što može, i dešava se u praksi, da skače temperatura na nervnoj bazi. Sva uzbuđenja bilo da su prijatna ili neprijatna mogu dovesti do pojave temperature, ali to nikad neće biti 38.5,39,39.2 . Uvijek su to one niže temperature za koje je potrebno samo praćenje, ne neka posebna pažnja.

Što se tiče bezkontaktnih toplomjera ima ih raznih na tržištu. Mi najviše volimo živine toplomjere, kojih ima rijetko na tržištu, ali postoje toplomjeri sa alkoholom koji slično rade kao i toplomjeri sa živom i mi ih imamo ovdje u našem dispanzeru. Imamo i mnogo bezkontaktnih toplomjera koji nam nekad pokazuju nekad ne pokazuju pravu vrijednost. Najbolji toplomjer bezkontaktni je onaj koji ide u uvo, pa tako ne budimo, ne razdražuje već razdraženo dijete,ne remetimo mu san, jako su dobri i jako precizni. Ne preporučujemo trakice koje se stavljaju na čelo, ni ostale bezkontaktne toplomjere.

Što se tiče savjeta za kraj, bez panike. Razumijemo da se svaki roditelj uznemiri kad njegovo dijete ima temperaturu. Živimo u nekom brzom vremenu. Svi negdje žurimo, roditelji ne mogu da izostanu sa posla, ne mogu da se organizuju da dijete ne ide u kolektiv bilo da je vrtić ili škola, to je ono što stvara dodatan pritisak. Nerijetko se dešava da roditelj insistira da se djetetu uključi antibiotik iako imamo potvrđenu virusna infekcija. To moramo da naglasimo za virusne infekcije se ne uključuje antibiotik. Najvažnije je da roditelji ne paniče. Znamo da ne vole nikog više nego svoje dijete i da je prirodno da se malo uspaniče. Jako je bitno znati obarati temperaturu, i to onu iznad 38.5 odgovarajućim antipiretikom. Pomaže i tuširanje djeteta. Mi ovdje radimo frikcije i to roditelji znaju, ranije smo ih radili sa alkoholom sad ih radimo sa toplom vodom. Znači, bilo koji oblik frikcija roditelji mogu odraditi u svom domu. Prvo djetetu dati sirup, raskomotiti ga, pa nakon 20 minuta istuširati dijete pet, deset minuta, rekli smo vodom za nijansu toplijom nego što nama zdravima prija, da se ne bi pravila velika razlika u temperaturi kod djeteta koje je pod temperaturom. Ovaj niz radnji ubrzaće dejstvo sirupa. Ono što treba naglasiti, ne pregledamo djecu prvi dan temperature. Potrebno je da prođe 48 sati da se dijete prati, pa ga onda dovesti na pregled. Pedijatrija radi od 07 do 21 h radnim danima u dvije smjene, i vikendom je tu dežurni pedijatar, tako da ne postoji mogućnost da u prvoj ili drugoj smjeni pedijatar neće pregledati dijete koje je bolesno, bez obzira na gužvu.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111