Dobrodošli na naš sajt

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice

Prevencija raka grlica materice

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice (ENPRGM) obilježava se od 22. do 28. januara 2024. godine. 

Kao i do sada cilj obilježavanja ovogodišnje ENPRGM je podizanje svijesti o rasprostranjenosti ovog oboljenja i informisanje javnosti o značaju preventivnih programa u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore – Skrining programa raka grlića materice i Programa HPV vakcinacije. 

Rak grlića materice je drugi najčešći rak nakon raka dojke koji pogađa žene u dobi od 15 do 44 godine u Evropskoj uniji. Svake godine u EU registruje se oko 33 000 slučajeva raka grlića materice i 15 000 smrtnih slučajeva.

U Crnoj Gori rak grlića materice je takođe jedan od vodećih uzroka obolijevanja i umiranja u ženskoj populaciji kada su u pitanju maligne bolesti, što veoma zabrinjava imajući u vidu da je rak grlića materice jedna od najpreventabilnijih malignih bolesti. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu (koje su kreirane i u odnosu na posljednje podatke iz Nacionalnog registra) Crna Gora ima najveću  stopu obolijevanja (26,2/100 000 žena) i umiranja (10,5/100 000 žena) od raka grlića materice u Evropi.

Faktori rizika za nastanak ovog oboljenja su raznovrsni, a u najvećem broju slučajeva je to dugotrajna infekcija sa visokorizičnim (onkogenim) tipovima humanog papiloma virusa (HPV), koja pripada seksualno-prenosivim infekcijama (iako seksulani odnos u užem smislu nije jedini način prenošenja ove infekcije). Pored navedene HPV infekcije i drugi faktori rizika utiču na razvijanje raka grlića materice, kao što su: rano stupanje u seksualne odnose; nezaštićen polni odnos sa inficiranom osobom; česta promjena seksualnih partnera/ki; smanjena otpornost organizma (pušenje cigareta, alkoholizam, hronične bolesti itd); obolijevanje od drugih seksualno prenosivih infekcija, kao što su hlamidija i gonoreja.

HPV je prisutan u oko 90-99% slučajeva raka grlića materice.

Skrining program raka grlića materice je jedna od najefikasnijih preventivnih mjera jer se bolest otkriva u ranoj fazi prije pojave kliničkih simptoma i znakova. Skrining omogućava ne samo otkrivanje raka grlića materice u ranoj fazi, već i otkrivanje prekanceroznih promjena, čijim se uklanjanjem sprječava nastanak malignih promjena.

Ranim otkrivanjem povećava se mogućnost izliječenja, poboljšava kvalitet života i produžava period preživljavanja uz istovremeno smanjenje troškova liječenja i zbrinjavanja takvih pacijentkinja.

Skrining raka grlića materice se u Crnoj Gori sprovodi na nacionalnom nivou. Primarni test za rano otkrivanje raka grlića materice je HPV test koji podrazumijeva otkrivanje prisustva HPV partikula u brisu grlića materice. Uzimanje brisa grlića materice za HPV je jednostavna, brza i bezbolna metoda. U

HPV vakcinacija predstavlja specifičnu mjeru primarne prevencije koja, ukoliko se sprovodi adekvatno, daje veoma dobre rezultate u prevenciji prekanceroznih i kanceroznih promjena na grliću materice. Najbolji efekat vakcina ima ukoliko se daje u ranom uzrastu, već nakon navršenih devet godina života (od 9 do 14 godina). Zemlje koje deceniju ili duže vakcinaciju sprovode na sistemski način i sa visokim obuhvatom, već bilježe značajan pad učestalosti HPV infekcija, genitalnih bradavica, prekanceroznih promjena na grliću materice i raka grlića materice.

U Crnoj Gori je od 2022. godine uspostavljen program HPV vakcinacije vakcinom koja je veoma djelotvorna i visoko bezbjedna. 

Dom zdravlja Herceg Novi Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice obilježava pojačanim aktivnostima. Stoga:

  • Pozivamo roditelje djevojčica starosti od 9 do 18 godina da ih dovedu izabranim pedijatrima radi HPV vakcinacije i bez zakazanog termina, i tokom vikenda od 9 do 14 sati;

  • Pozivamo sve žene odgovarajuće starosne dobi da se jave izabranom ginekologu i zakažu skrining.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111