Dobrodošli na naš sajt

Nacionalni dan testiranja na HIV 04. mart 2023.g

Hiv Test logo

Nacionalni dan testiranja na HIV 04. mart 2023.g

Ministarstvo zdravlja je na inicijativu Instituta za javno zdravlje Crne Gore, proglasilo 4. mart za Nacionalni dan testiranja na HIV.

Obilježavanje ovog datuma se sprovodi sa ciljem ukazivanja na značaj testiranja na HIV i ohrabrivanja građana da se testiraju, što ranije saznaju svoj HIV status i uključe se u liječenje.

Ovaj datum je izabran zato što je 4. marta 1985. godine objavljena odluka FDA (Food and Drug Administration) da se licencira prvi test za HIV, test koji otkriva antitijela na HIV. Takođe, u martu 1987.g FDA je odobrila zidovudin (AZT) kao prvi antiretrovirusni lijek za liječenje AIDS-a.

Testiranje na HIV je čin brige o sebi i drugima i ključno je za okončanje epidemije HIV-a. Jedini način da se utvrdi da li neko ima HIV je testiranje i ono omogućuje rano otkrivanje infekcije, rano počinjanje liječenja i dobar kvalitet života. Ako se HIV infekcija otkrije na vrijeme, u ranom stadijumu, i ako se odmah započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život. Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije što sprječava prenošenje virusa na zdrave osobe, tj. osoba inficirana HIV-om koja je na terapiji i ima dobar terapijski odgovor ne može prenjeti virus na neinficirane osobe.

Danas postoji više besplatnih, lakih, brzih i povjerljivih opcija testiranja na HIV nego ikada ranije.

Sa ciljem obilježavanja Nacionalnog dana testiranja na HIV, vanredno testiranje će se vršiti 04.03 u prostorijama Doma zdravlja Herceg Novi ulaz br. III na drugom spratu u periodu od 09-13 h. Testiranje je besplatno. Nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta

U prostorijama Doma zdravlja III ulaz, na drugom spratu, moguće je uraditi testiranje svakog ponedeljka, utorka i srijede u terminu od 14-18 h. Osim testiranja na HIV, nudimo građanima testiranje brzim testovima na hepatitis B i hepatitis C.

Zamolili bi naše građane da slobodno bez straha dođu i testiraju se.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111