Dobrodošli na naš sajt

Preventivni dermatološki pregled

PREVENTIVNI DERMATOLOŠKI PREGLED

U Domu zdravlja u Herceg Novom u okviru Euromelanom kampanje organizovaće se preventivni dermatološki pregledi 27.05.2023 god. u terminu od 12 do 15 h, a obavljaće ga dr Tijana Reichel, dr Milica Đurović Bojović, dr sc.med Ana Popović. Svi zainteresovani građani mogu se upisati na listu za pregled, koja će biti na šalteru opšte medicine.

Euromelanom je humanitarna, neprofitabilna, panevropska kampanja čiji je cilj promovisanje i dijeljenje informacija o prevenciji raka kože, rane dijagnostike i liječenja. Vodi je mreža evropskih dermatologa koji velikodušno daju svoje vrijeme da bi služili ovom cilju.

 

U okviru kampanje organizuju se i besplatni pregledi stanovništva. Ova aktivnost kulminira javnim skriningom za vrijeme Euromelanom skrining dana koji se odvija jednom godišnje u maju. Slogan ovogodišnje kampanje je „ Da li se štitite od Sunca?“ kako bi se skrenula pažnja da korišćenjem odgovarajućih preventivnih mjera, smanjujemo rizik od nastanka fotooštećenja i raka kože“ kaže dr.sc.med Ana Popović, dermatovenerolog-onkolog.

 

U našoj zemlji svake godine od melanoma registruje se oko 60 novooboljelih, a oko 70 odsto oboljelih javi se dermatologu u kasnoj fazi bolesti, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Ono što je izuzetno važno osloboditi se straha od ove bolesti, jer ranim otkrivanjem malignih ćelija u površinskom sloju kože, jednostavnom hiruškom intervencijom u lokalnoj anesteziji završava se liječenje. Naravno, ono što je neophodno jeste da se kasnije pacijent čuva od sunca i redovno odlazi na preglede.

Pacijenti treba da se jave na pregled ako primjete da je nastala neka nova promjena na koži ili da je došlo do promjene na već postojećem mladežu, u smislu različitosti boje, neravnomjernost ivica, uvećanje mladeža, ako neka promjena krvari ili raste.

Stopa obolijevanja od melanoma je u stalnom porastu, a poslednjih nekoliko godina zabilježen je u sve većoj mjeri i kod mlađe populacije. Ovogodišnja kampanja usmjerena je na poboljšanje zaštite od UV zračenja i među adolescentima. Prema istraživanjima rizik za nastanak melanoma povećan je za 18% među pacijentima koji su imali opekotine od sunca prije 18 godine života”, navodi Popović.

Osjetljivoj grupi pripadaju osobe svijetle puti, kose i očiju, osobe čiji su srodnici već oboljeli od melanoma i oni sa velikim brojem mladeža.

Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspjeti da približimo građanima Crne Gore značaj zaštite od UV zračenja i ranog otkrivanja malignih tumora kože“ naglašava doktorka Popović.

Molimo naše sugrađane da na vrijeme zakažu svoj preventivni pregled.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111