Dobrodošli na naš sajt

Dojenje

Dojenje slika

Dojenje predstavlja  najjednostavniji , najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbjedi potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom.  Majčino mlijeko je potreba svakog novorođenčeta , dojenčeta i djeteta do navršene dvije godine života. Sastav i količina majčinog mlijeka prilagođeni su uzrastu djeteta i njegovim potrebama.

Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom dijete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću , stimuliše razvoj svojih čula , postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni factor preživljavanja , zdravlja i blagostanja odojčadi i majki , i predstavlja vitalni dio održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Majčino mlijeko sadrži sve što je potrebno u ishrani u prvih šest mjeseci života : hranljive materije ( bjelačevine , ugljene hidrate i masti u idealnom odnosu ) , minerale , vitamine , antitijela , vodu.

Majčino mlijeko poboljšava imunitet djeteta , smanjuje šansu za nastanak mnogih bolesti tokom života – alergije , astme , raznih vrsta infekcija , dijabetesa. Djeca koja su sisala imaju manji rizik od nastanka gojaznosti , ali i manju potrebu za protezama , jer se vilica bolje razvija pa zubi kasnije bolje rastu. Postoje studije koje pokazuju razliku u koeficijentu inteligencije djece koja su dojila i one koja nisu. Što se duže doji veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mlijeka. Ako doji duže od četiri mjeseca smanjuje se šansa za razvoj infekcije uha , a bebe koje su dojene duže od šest mjeseci imaju smanjen rizik od nastanka alergija.

Dojenje štiti bebu od pojave proliva , upala i infekcija organa za disanje  , upala srednjeg uha , šećerne bolesti. Dojene bebe manje obolijevaju od astme , ekcema , infekcije mokraćnih puteva , imaju bolji vid i manje stomatoloških problema . Takođe spriječava nastanak srčanih oboljenja.

Veoma je važno da laktacija počne u prvim satima poslije porođaja . Bebi frendli program vam pomaže da  od samog početka dojite vašu bebu na zahtjev , što uzrokuje proizvodnju potrebne količine mlijeka. Pravilno dojenje i upornost su od ključnog značaja za nastavak dojenja.

Kolostrum je prvo mlijeko koje se pojavi u grudima. Ono se javlja prvih dana nakon porođaja. On predstavlja idealnu hranu za bebu u prvim danima života i razlikuje se od majčinog mlijeka po tome što je gust i ljepljiv.  To je naka vrsta koncentrovanog mlijeka , beba ga lako vari i ne stvara grčeve .Sastoji se od proteina , minerala i vode , a najvažniji sastojak su mu antitijela koja štite bebu od infekcija. Kolostrum je i neka vrsta laksativa koji pomaže da se očiste bebina crijeva od mekonijuma-prve bebine stolice.

Dojenje nije blagotvorno samo za bebu nego i za majku.  Neposredno poslije porođaja pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu , a i postpartalna krvarenja su manja.  Žene koje doje brže vraćaju raniju tjelesnu težinu , a neki rezultati pokazuju da je manji rizik od nastanka karcinoma dojki i jajnika.

Dojenje je besplatno a fabričke dohrane za bebu su dosta skupe.  Noću je mnogo jednostavnije podojiti bebu nego spremati dohranu , grijati , hladiti , sterilisati flašice , cucle …

 

PREDNOST DOJENJA ZA DIJETE:

Obezbjeđuje pravilan rast i razvoj

Podstiče razvoj i sazrijevanje odbrambenog sistema

Smanjuje rizik od gojaznosti

Postiče razvoj inteligencije

Stiti od mnogih bolesti i infekcija

Smanjuje rizik od proliva

Smanjuje rizik od pojave alergija

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta

 

PREDNOST DOJENJA ZA MAJKU:

Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa djetetom

Smanjuje krvarenje poslije porođaja

Doprinosi normalizaciji tjelesne mase

Smanjuje rizik od pojave osteoporoze

Smanjuje rizik od postporođajne depresije

Smanjuje rizik od pojave anemije

U našem Domu Zdravlja postoji savjetovalište za trudnice gdje se možete informisati o svemu što vas interesuje vezano za trudnoću , porođaj , dojenje i materinstvo.

 

 

Olivera Mentović, pedijatar

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111