Dobrodošli na naš sajt

Lična higijena

Pranje ruku slika

Pod ličnom higijenom podrazumijeva se održavanje čistoće ruku, tijela, oralna higijena, čistoća zuba, urednost kose i noktiju, čistoća odjeće i obuće, te zdrave prehrambene i životne navike. 

Održavanje lične higijene je najbolja prevencija pojave zaraznih bolesti (prehlada, grip, infektivne dijareje, zarazna žutica, različite vrste kožnih bolesti, gljivične infekcije, svrab).

Infekcija se najčešće prenosi prljavim rukama, tako da se crijevne zarazne bolesti često nazivaju „bolesti prljavih ruku”.

Ove bolesti se manifestuju bolovima u stomaku, dijarejom, povraćanjem, pa čak i povišenom temperaturom.

Pravila održavanja lične higijene

  • redovno pranje ruku – prije pripremanja hrane, prije jela, prije i poslije korištenja toaleta, poslije kašljanja, kihanja, brisanja nosa, kontakta sa životinjama, poslije korištenja javnog prevoza. U apotekama su dostupne papirnate i vlažne maramice, više vrsta čvrstih i tečnih formi sapuna za pranje ruku, kao i niz antibakterijskih gelova i sprejeva za dezinfekciju ruku.

  • s obzirom da se ljudsko tijelo prlja vlastitim znojem, te prašinom i nečistoćama iz okoline, neophodno je redovno tuširanje i pranje tijela. U apotekama su dostupni  gelovi za tuširanje, kupke te mlijeka i losioni za njegu tijela poslije tuširanja.

  • nokti treba da su uvijek uredni i čisti, kao i kosa – oprana i čista. Dostupni proizvodi  u apotekama su kreme i losioni za njegu noktiju, makazice, noktarice i turpije za nokte, različite vrste šampona i balzama za kosu.

  • održavanje oralne higijene – zube prati najmanje dva puta dnevno (ujutro i uveče pred spavanje, a najbolje ih je prati svaki put nakon obroka). Za održavanje higijene usta koriste se različite vrste sprejeva i rastvora, osvježivači daha, zatim različite vrste pasta i gelova za zube. Svi ovi proizvodi su dostupni u apotekama.

Navika redovnog održavanja lične higijene se stiče još u djetinjstvu počevši od kućnog odgoja i škole, a kroz kontinuirani zdravstveni odgoj stanovništva se još više produbljuje. Naročito se mora obratiti pažnja kod djece u vrtićima, djece školskog uzrasta, u trudnoći i porodiljstvu, ako ste sportista ili ste zbog prirode posla kojim se bavite izloženi štetnim agensima.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111