Dobrodošli na naš sajt

Nacionalni program ranog otkrivanja raka grlića materice (skrining)

Prevencija raka grlica materice

Nacionalni program ranog otkrivanja raka grlića materice (skrining)

U Crnoj Gori se Nacionalni program ranog otkrivanja raka grlića materice sprovodi  od 2016. godine u Domu zdravlja Podgorica. Od 2018. godine u program je uključen Dom zdravlja Herceg Novi i domovi zdravlja u ostalim crnogorskim opštinama. Ispitivanje obuhvata žene starosti od 30 do 64 godine.

Prema zvaničnim podacima, u prošloj godini, u Crnoj Gori su otkrivena 54 nova slučaja raka grlića materice, a primijećena je sve češća pojava ove opake bolesti kod mlađih žena. Karcinom grlića materice je zloćudna(maligna9 promjena koja se razvija na donjem dijelu materice koja je u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme. Najčešće je uzrokovan dugotrajnom infekcijom visokorizičnim tipovima Humanog Papiloma Virusa(HPV), koji se svrstava u grupu seksualno prenosivih infekcija. HPV je pozitivan u oko 99% slučajeva raka grlića materice.

U toku je druga godina sprovođenja HPV skriniga u Domu zdravlja Herceg Novi, za žene starosti od 30 do 42 godine. Žene koje su registrovane kod izabranog ginekologa i pripadaju grupi za skrining, će biti pozvane telefonom i obaviještene o terminu pregleda. Ovim putem pozivamo ženeiz navedene starosne grupe koje nemaju izabranog ginekologa da obave registraciju. Takođe apelujemo na žene koje nisu dale, ili su promijenile broj telefona, da se jave i dostave kontakt telefon.

Priprema za testiranje podrazumijeva prekid svakog vida lokalne terapije- vaginalne tablete i gelove najmanje tri dana prije pregleda.

Ispitivanje podrazumijeva ginekološki pregled i uzorkovanje brisa sa grlića materice i bezbolno je. Rezultati testa se očekuju nakon dvije sedmice i o njima će svaka žena biti obaviještena. Ukoliko je HPV test negativan ponavlja se za 5 godina. U slučaju pozitivnog HPV testa zakazuju se dalje dijagnostičke procedure po nacionalnom programu. HPV testiranje i svi dodatni pregledi su besplatni.

Iz skrining programa su isključene trudnice i porodilje dva mjeseca nakon porođaja. Nakon tog perioda je potrebno obaviti testiranje.

 

Dođite na skrining i spriječite da se bolest kasno otkrije!

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111