Dobrodošli na naš sajt

Posjeta psihološkinje Doma zdravlja OŠ“ Dašo Pavičić“

Posjeta psihološkinje Doma zdravlja OŠ“ Dašo Pavičić“

U Osnovnoj školi „Dašo Pavičić ” psihološkinja Doma zdravlja Jelena Pejović održala je edukativnu radionicu za sve učenike V razreda. Na poziv koji je stigao sa adrese škole, kao i uvijek rado se odazvala. Edukativno predavanje bilo je bazirano na Vršnjačkom nasilju, kako ga prepoznati, upotrebi društvenih mreža, opasnostima koje vrebaju sa druge strane ekrana.

Djeca su tokom predavanja aktivno učestvovala. Njihova zapažanja i pogledi na ovu veoma delikatnu tematiku vrlo su zanimljiva, zrela što nam govori da su djeca itekako upućena preko društvenih mreža u sva zbivanja po tom pitanju i van granica naše države.

Ono što može biti alarmantno jeste što djeca imaju svoje naloge na društvenim mrežama, gdje su opasnosti velike, a sadržaji veoma delikatni, neprovjereni i otvoreni bez obzira na starosnu granicu.

Djeca veoma lako prihvataju prijateljstva preko društvenih mreža, lako komuniciraju sa sagovornikom, bez straha ko je sa druge strane i da li iza tog profila stoji neko mnogo stariji, opasniji i kakve su njegove namjere. Još lakše razmjenjuju detalje iz ličnog života, transparentna su im kretanja i oni su na žalost laka meta.

 

 

Psihološkinja je pokušala skrenuti pažnju djeci na opasnosti koje vrebaju sa druge strane ekrana, i da nikad sa nepoznatim osobama ne dijele slike, privatne podatke, informacije o sebi i svojoj porodici, adresu stanovanja, kretanje, jer na taj način sebe štite. Akcenat je bio da se djeci obrazloži i sugeriše da “izazovi” koji se popularno tako kategorišu, nisu ništa drugo nego obmana i put koji često završva sa smrtnim ishodom.

Doktor medicinskih nauka i viceadmiral Vivek Murthy, koji je i šef Službe javnog zdravlja SAD, u izvještaju koji je objavio skreće pažnju na rastuću zabrinutost zbog posljedica korišćenja društvenih medija na mentalno zdravlje djece i adolescenata. On mentalno zdravlje mladih smatra “ključnim pitanjem javnog zdravlja”. Ono što je veoma značajno, a na šta bi i mi trebali posebno obratiti pažnju jeste podatak da provođenje više od tri sata dnevno na društvenim medijima dovodi do dvostruko većeg rizika da imaju loše mentalno zdravlje, uključujući simptome depresije i anksioznosti.

Ono što nam može pomoći sigurno su razgovori sa djecom od strane roditelja o prednostima i rizicima društvenih medija, kao i važnosti poštovanja privatnosti I zaštite ličnih podataka na način koji odgovara njihovom uzrastu. Razgovarati treba sa djecom sa kim se povezuju , podešavanjima privatnosti, iskustvima na mreži i upućenosti u to kako tamo provode vrijeme.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111