Dobrodošli na naš sajt

Svjetski dan bez duvanskog dima

Svjetski dan bez duvanskog dima

Svjetski dan bez duvanskog dima obiljezava se svakog 31.maja. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije duvanski proizvodi, kao i duvanski dim, utiču loše ne samo na osobe koje ih konzumiraju već i na osobe u njihovoj neposrednoj okolini.

Konzumiranje duvanskih proizvoda predstvalja vodeći uzrok nastanka nezaraznih hroničnih bolesti u cijelom svijetu, a naročito u nerazvijenim zemljama.
Duvan ubija i do polovine ukupnih korisnika, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Svake godine šest miliona ljudi umreće od direktnih posledica upotrebe duvana, dok će skoro 900.000 nepušača umreti zbog izloženosti duvanskom dimu.
Kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi, i podigla svijest o ovom problemu, osnovni koraci podrazumjevaju edukaciju najmlađih članova populacije o zdravstvenim rizicima i opasnostima koje nosi ova štetna navika.

U skladu sa tim u Domu zdravlja Herceg Novi primjenjuje se program odvikavanja od pušenja po metodi McFarland.

Radi se o metodi grupnog rada koji se sprovodi pet dana kontinuirano u toku jedne sedmice u mjesecu.

Polaznici Programa su mladi pušači u starosnoj dobi od 10 do 24 godine.

Planira se rad sa učenicima mlađe i starije uzrasne dobi Osnovnih škola kao i učenicima Srednjoškolskog Centra u Herceg Novom, Fakulteta za primjenjenu fizikalnu terapiju pri Institutu „dr Simo Milošević“ u Igalu, Fakultetu za Menadžment u Igalu,rad po mjesnim zajednicama Opštine Herceg Novi, mladom populacijom u radnim organizacijama Elektrodistribucije, Vodovoda, štićenicima dječjeg doma „ Mladost“ nezaposlenom omladinom.

Predviđeno je da se program sprovede u 12 sesija godišnje.

Radionice prevencije pušenja vode izabrani pedijatri, van radnog vremena.

Individualni rad se sprovodi sa pušačima u individualnom kontaktu u prostorijama Savjetovališta za mlade, po tipu edukativno – informativnog rada uz pružanje podrške u odluci prestanka pušenja, bilo u direktnom kontaktu, bilo pomoću telefona.

Radno vrijeme Savjetovališta za mlade: od 07 – 15h radim danima.

Program odvikavanja od pušenja od 12.00 do 14.00h pet dana mjesečno.

Obezbjeđena je kontakt telefonska linija 031/342 – 111 lok. 107

Med. sestra za rad na Programu odvikavanja od pušenja je Ranka Jovanović.

Nosilac Programa za odvikavanje od pušenja je dr Stefa Glušac epidemiolog, koja je i Koordinator Savetovališta za mlade.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111