Dobrodošli na naš sajt

SVJETSKI DAN DIJABETESA

Svjetski dan dijabetesa slika

Svjetski dan šećerne bolesti (dijabetesa)  se obilježava 14.novembra, na dan rođenja Fredericka Bantinga koji je zaslužan za otkriće inzulina.

– Dijabetes je ogroman, rastući  javnozdravstveni problem: danas u svijetu boluje preko 380 miliona, a očekuje se da će do 2040.godine svaka deseta odrasla osoba, ili 624 miliona ljudi živjeti sa dijabetesom.

– Veliki broj oboljelih duži period nije svjestan prisustva bolesti, pa su često, već u momentu postavlja dijagnoze dijabetesa prisutne i komplikacije.

– Sa masovnom pojavom nepravilne prehrane i fizičke neaktivnosti kod djece, tip 2 dijabetesa u djetinjstvu ima potencijal da postane globalni  problem koji će dovesti do ozbiljnih posledica.

– Broj oboljelih od dijabetesa u zemljama sa niskom i srednjim prihodom će nastaviti da raste.

– USVAJANJEM ZDRAVOG STILA ŽIVOTA, DO 2040. GODINE BI SE MOGAO SPREČITI ILI ODLOŽITI NASTANAK TIPA 2 DIJABETESA U 70% SLUČAJEVA, ODNOSNO KOD 160 MILIONA OSOBA!

 

U Domu zdravlja Herceg Novi će biti organizovani preventivni pregledi. U utorak, 14.11.2017. godine, u glavnoj zgradi i zdravstvenoj stanici u Bijeloj , zainteresovani građani će moći da provjere više parametara svog zdravstvenog stanja. Dr Marija Stanišić će u glavnoj zgradi Doma zdravlja u vremenu od 08-13h davati savjete o prevenciji i borbi protiv dijabetesa.

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111