Dobrodošli na naš sajt

Svjetski dan oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja – “Budi ponosan na svoja usta”

 

Svjetski dan oralnog zdravlja (WOHD) obilježava se globalno svake godine 20. marta. Njegova svrha: osnažiti ljude znanjem za sprječavanje i kontrolu oralnih bolesti, koje pogađa skoro 3,5 milijardi ljudi širom svijeta.

Ova kampanja traje od 2021. – 2023. godine s trenutnim fokusom na „biti ponosan na svoja usta“, jer su vaša usta vrata ka ostatku vašeg tijela. 

Zdrava usta imaju pozitivan uticaj na fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. 

Zdravlje zuba i usta na više je načina povezano sa ukupnim zdravljem i dobrobiti cijelog organizma.

Loše oralno zdravlje može uticati na kvalitet života. Oralni bol, nestali zubi ili oralne infekcije mogu uticati na način na koji osoba govori, jede i socijalizuje se. Ovi oralni zdravstveni problemi mogu smanjiti kvalitet života osobe utičući na njenu fizičku, mentalnu i socijalnu dobrobit.

Takođe postoji povezanost između oralnih bolesti i drugih zdravstvenih problema poput dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara, respiratornih bolesti kod starijih odraslih osoba, kao i kod beba s prevremenom i niskom težinom.

 Savjeti za zdravlje usta:

  • Koristite malu, mekanu četkicu za zube da očistite zube i desni 2 minute ujutro i uveče
  • Koristite zubnu pastu za odrasle sa fluorom. Nakon četkanja ispljunite zubnu pastu, ali nemojte je ispirati
  • Zamijenite četkicu za zube svaka 3 mjeseca
  • Grickajte zdraviju hranu s malo šećera, poput svježeg voća, šargarepe, paprike i nemasnog sira
  • Zamjena slatkih pića običnom vodom iz slavine, najbolje je piće za zube
  • Pokušajte žvakati žvakaću gumu bez šećera između obroka kako biste stimulisali pljuvačku, što će zaštititi zube od propadanja zuba
  • Ako ste pušač, razmislite o prestanku pušenja

 Redovno idite na pregled zuba kod svog stomatologa!

Svakome je potreban redovan preventivni stomatološki pregled. Regularan stomatološki pregled na svakih šest mjeseci je najbolji način da se uvjerite da su vaši desni i zubi zdravi. Šestomjesečnim pregledom omogućićete Vašem stomatologu da dijagnostikuje bilo koji problem kao i da preuzme preventivne mjere koje bi spriječile njegov razvoj.

Pregledi su podjednako važni ukoliko nosite proteze, imate implantate, ili uzimate lijekove koji na bilo koji način utiču na stanje vaših usta, kao što je izazivanje osjećaja suvoće usta ili otečenosti desni. U zavisnosti od toga koliko ste posvjećeni održavanju vaših zuba i desni, problema koji su zatečeni i terapije koju treba sprovesti, koliko brzo se kamenac taloži na vašim zubima.

Budite partner u zdravlju vaših usta i zuba!

 

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111