Dobrodošli na naš sajt

XIII NEDJELJA IMUNIZACIJE U EVROPSKOM REGIONU SZO

Vakcinacija imunizacija slika

XIII NEDJELJA IMUNIZACIJE U EVROPSKOM REGIONU SZO

23. – 29.04.2018. godine

 

Imunizacija predstavlja najbržu, najdjelotvorniju i ekonomski najopravdaniju mjeru koja direktno utiče na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Značaj imunizacije za  javno zdravlje je neprocijenjiv i ogroman. Mnoge zarazne bolesti koje su nekada predstavljale prvorazredne zdravstvene probleme zbog obolijevanja , umiranja ili invaliditeta danas su  eliminisane ili svedene na pojedinačnu pojavu.

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Programa obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti  na teritoriji Crne Gore  za 2018.g. , obavezna imunizacija lica određenog uzrasta vrši se protiv sledećih zaraznih bolesti:

-tuberkuloze, dječije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, epidemijskih zaušaka, crvenke, virusnog hepatitisa „B“ i hemofilusa influence tip b.

Osim individualne zaštite koju postižemo vakcinacijom, sprovođenjem programa obavezne vakcinacije djece određenog uzrasta postižemo visoke stope kolektivnog imuniteta. Za bolesti koje se prenose s čovjeka na čovjeka, ukoliko se postigne dovoljan obuhvat  vakcinacijom prenos bolesti će biti prekinut – imuni pojedinci će zaštititi neimune tj. onu djecu  koja zbog medicinskih razloga ne smiju biti vakcinisana.

Kada bi se prestalo sa vakcinacijom ili kada bi obuhvati bili toliko niski nama bi se zarazne bolesti ponovo  vratile. Za zarazne bolesti i njihove prouzrokovače ne postoje granice.

Iz tog razloga  u zemljama regiona  a i kod nas morbili se ponovo javljaju – u sporadičnoj i epidemijskoj formi. Zaključno sa 17.04.2018.g. u Crnoj Gori je od početka godine  ukupno registrovano 96 oboljelih od morbila, i  broj novooboljelih nastavlja da raste. Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne a mlađa od pet godina (35,56% oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan.

U Srbiji je posle 25 godina u toku najveća epidemija morbila. Od pоčеtка окtоbrа 2017. gоdinе, zакljučnо sа 20.04.2018.g., rеgistrоvаnо 4858 oboljelih  i  15 smrtnih ishoda.

U 2017. godini  u Evropskom region SZO  u epidemiji morbila prijavljeno je 21 315 oboljelih, sa 35 smrtnih ishoda, što je četiri puta više u odnosu na 2016. godinu.

Jedina specifična i visoko učinkovita mjera prevencije obolijevanja od morbila je vakcinacija svih osjetljivih i nezaštićenih osoba.

 

Izuzetno je važno da se vakcinacija  kod djece sprovodi po kalendaru , tj, da  se vakcinacija ne odlaže.Odlaganje je loše jer:

  • Produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno.
  • Povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posledice  i  komplikacije bolesti potencijalno najopasnije.
  • Davanje vakcina pomjera ka uzrastu u kome su neželjene reakcije nakon vakcinacije češće i ozbiljnije.
  • Urušava se kolektivni imunitet čime se nanosi šteta i  posebno ugrožavaju ona djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti ne mogu biti vakcinisana.

 

Poslednjih godina mnogo se govori o bezbjednosti vakcina.

Ne postoji savršeno bezbjedno medicinsko sredstvo pa ni vakcina.

Kao i svi lijekovi , tako i vakcine  mogu izazvati nuspojave.

Neke nuspojave se javljaju vrlo često (u više od 10% vakcinisane djece), a to su blage nuspojave kratkog trajanja koje prolaze spontano bez posljedica (npr. lokalna reakcija na mjestu primjene). Druge se nuspojave pojavljuju u rasponu od često do rijetko i za njih je takoođe karakteristično da prolaze bez posljedica (npr. osip, povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima i kostima, razdražljivost, nesanica,neutješni plač, febrilne konvulzije). Rizici uvijek postoje ali, na sreću teže nuspojave se daleko rjeđe javljaju nego komplikacije kod prirodne bolesti.

Ne postoji naučno dokazana uzročna povezanost između primjene vakcina i autizma.

Za sve vakcine  koje  su u upotrebi  kod nas  (a i šire), korist od primjene uveliko nadmašuje potencijalni rizik od nuspojava. Ta korist odnosi se na sprječavanje bolesti i njenih komplikacija, koje mogu ugroziti život djeteta.Za  sve vakcine koje  su u Programu odnos koristi i rizika od vakcinacije je u prilog vakcinacija.

Nuspojave se redovno  bilježe i prate u svrhu pravovremene  intervencije i zaštite zdravlja stanovništva.

Briga o našoj djeci je obostrana. Sve najljepše što im želimo je dobro zdravlje , a za njegovo očuvanje važni su pravilna ishrana, zdravo okruženje, redovna fizička aktivnost ,jednako kao i vakcinacija.

 

Comments are closed here.

Book your appointment

Book now and get a free consultation

Call Us 031 343 111